Selecteer een pagina

WAT IEDEREEN MOET WETEN OVER OUDERVERSTOTING

Kinderen zijn van nature heel loyaal aan hun ouders. Ook na een scheiding wil een kind onbevangen contact blijven houden met beide ouders. Als een kind dan ineens zegt dat het een van beide ouders niet meer wil zien, daar geen goed woord meer voor over heeft en zelfs haat ontwikkelt – zonder aanwijsbare reden – dan is er sprake van ouderverstoting.

Lastercampagne om andere ouder uit te schakelen

Ouderverstoting of PA (Parental Alienation) is een vorm van kindermishandeling en komt voor bij kinderen van wie de ouders verwikkeld zijn in een vechtscheiding. Meestal is er langdurige of steeds weer oplaaiende onenigheid over gezag, zorg en omgang. De ene ouder, vaak de ouder waar het kind de meeste tijd verblijft ofwel de verzorgende ouder, betrekt het kind bij het scheidingsconflict door het op te zetten tegen de andere ofwel de uitwonende ouder, met het doel deze uit te schakelen. Als gevolg van die lastercampagne wil het kind, uit zelfbescherming, uiteindelijk niets meer met de uitwonende ouder te maken hebben. Het kind ‘verstoot’ die ouder.

Illustratie: Robert Neubecker

Illustratie: Robert Neubecker

Kind verstoot eigen ouder

Het lijkt alsof het de eigen mening van het kind is, als het zegt dat het geen contact meer wil met de uitwonende ouder. Maar dit is het trieste gevolg van de voortdurende indoctrinatie door de verzorgende ouder; het constant kwaadspreken over en zwart maken van de andere ouder.

Vooral jonge kinderen zijn gemakkelijk te beïnvloeden. Als alles wat de uitwonende ouder doet of zegt door de verzorgende ouder wordt bekritiseerd en consequent als slecht, verderfelijk, weerzinwekkend, gevaarlijk of als ‘lastig vallen’ wordt bestempeld dan neemt een kind dat al snel voor waar aan. Het gaat de openlijke vijandigheid en haat tegen de uitwonende ouder overnemen.

Ouderverstoting is kindermishandeling

Innerlijk worstelt het kind met een enorm loyaliteitsconflict: het wordt door het scheidingsconflict van de ouders gedwongen te kiezen tussen vader en moeder. Dit druist zo in tegen de natuur van een kind, dat het hem/haar geestelijk letterlijk kapot maakt. De schade door ouderverstoting is dan ook nauwelijks te overzien. Vaak hebben deze kinderen hun leven lang last van de ernstige gevolgen. Zoals allerlei problemen op het psychische, emotionele, sociale en/of relationele vlak. Ook hebben ze vaak een negatief zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen en lopen meer risico om op het verkeerde pad te komen en om later zelf te scheiden.

25% scheidingskinderen verliest contact met vader

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 35.000 (minderjarige) kinderen geconfronteerd met de scheiding van hun ouders. Bijna 90% van die kinderen blijft na de scheiding bij de moeder. Een kwart van alle scheidingskinderen heeft in de jaren na de scheiding geen contact meer met de vader.

Overheid en familierechter houden ouderverstoting in stand

illustratie: theangrydaughter.blogpost.com

illustratie: theangrydaughter. blogpost.com

Als je dit allemaal leest is het onbegrijpelijk dat hier niets aan wordt gedaan. De Nederlandse overheid laat deze kinderen (en hun vaders!) volledig in de steek en laat toe dat vele duizenden kinderen per jaar het slachtoffer worden van kindermishandeling. Met alle ernstige gevolgen van dien. Niet alleen voor de kinderen zelf, maar ook voor de maatschappij die nog decennia lang wordt opgezadeld met door ouderverstoting getraumatiseerde generaties.

Daarnaast werkt het verziekte (familie)rechtssysteem ouderverstoting in de hand. In plaats van aan oplossingen te werken en gescheiden ouders en kinderen bij elkaar te houden, escaleren de problemen zodra een van de ouders naar de rechter stapt.  De ouder die zich schuldig maakt aan ouderverstoting wordt de hand boven het hoofd gehouden. Sterker nog, die wordt beloond voor hun gruwelijke daden, want in de meeste gevallen beslist de rechter uiteindelijk in het voordeel van de ‘onveilige en manipulerende’ ouder. De andere ouder, in veel gevallen de vader, heeft het nakijken en ziet zijn kinderen – met dank aan de rechter – meestal lang of helemaal niet meer…

 

bron: http://www.gevolgenvanvalseaangifte.nl/vechtende-ouders-maken-kind-geestelijk-kapot/